every gurls have there own Herstory, but me?? i fight for it.
Lyrics (58) Tips (19) Quotes (12) Baby (10) Vblog (6) Imamku (5) gelagat manusia (3) Cit Cat (1) Novello (1)

Translate

SincerityNaddyStory

My photo
♥normal♥simple♥friendly

June 25, 2012

Keputihan dan Wanita




Hye semua gadis-gadis suci..
Eh, ade jugak jejaka-jejaka buntu yang nak tau pasal topic nie ke? Haha..
Oke, memang tak salah pun untuk mengetahui and tambah pengetahuan korang..Ye dak?
Or mybe korang boleh share benda nie with ur friend..
Tp make sure ur friend tu kene la yang open minded..
Kalau tak korang tangung la sendiri kesannya..

Yes, kalau korang nak tau.. memang semua golongan umur boleh mengalami keputihan.
Nenek, Makcik, Kakak, Adik.. Everyone la pendek katanya, but not Baby la ye..
Tapi yang terlalu ketara suka luahkan masalah nie adalah gadis la..
Biasa la, golongan gadis nie mempunyai perasaan kurang yakin dan malu.
So selalu try check from google, magazine, and tanya pendapat friend sume la..
Kenapa? SEBAB KAMI TAK NAK KEPADA KEPUTIHAN.

Oke sebelum I teruskan dengan lebih lanjut, maybe ada jugak yang tak tau apa tu keputihan.
Keputihan adalah sejenis lendir yang keluar dari vagina (kemaluan) gadis.
Kebiasaannya keputihan adalah berwarna putih, kuning dan ada juga coklat.
Keputihan selalunya mempunyai bau dan ini membuatkan gadis tidak selesa.

Sebab-sebab adanya keputihan nie banyak ye..
Tapi rasanya takda yang sebab keturunan. Itu mengarut.!

Hormon yang tidak stabil boleh menyebabkan keputihan,
so bila nak period dan ada keputihan itu normal, selagi tidak dalam kuantiti yang terlalu banyak.

Stress yang menganggu emosi juga boleh menyebabkan keputihan,
ini kerana bila gadis dalam keadaan emosi itu merangsangkan pengeluaran hormon.

Bila gadis makan ubat/jamu/makanan yang tidak sesuai,
memang ini jugak boleh menyebabkan keputihan berlalu.

Pad/Panty Liner/Underwear  yang tidak bersesuaian,
contohnya tebal, ini membuatkan vagina gadis tidak dapat bernafas.

Pemakaian sabun/pencuci yang tidak bersesuaian,
juga adalah antara penyebab keputihan.

Tidak menjaga kebersihan diri dengan betul,
vagina memerlukan penjagaan yang rapi..lebih dari penjagaan muka/kuku/rambut gadis.

So lepas nie gadis-gadis boleh la meneliti perkara diatas tu.
Selain tu, ada jugak petua dari nenek moyang dulu..

Gadis bolehlah cuci vagina dengan air suam untuk mematikan kuman,
tapi tak perlu la air panas sangat, kang masak pulak isi kulit korang.

Selain tu gadis boleh jugak cuci vagina mengunakan air sirih,
Korang dapatkan daun sirih and kepam/renyuk dalam air.

Atau kalau susah sangat, gadis boleh basuh je dengan air garam..
Sebab garam nie die dapat membersihkan kebanyakan bende.

Tapi kalau gadis dah lakukan semua dan masih tidak berhasil..
Berjumpalah dengan pakar bagi mengetahui masalah dalaman dengan lebih lanjut.

Sekian.
Sharing is Caring..
Tapi taknak kongsi “Imam” ye..hehe








2 comments:

  1. masalah keputihan boleh diatasi dengan minyak kelapa dara (virgin coconut oil)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupz salah satu penyelesaian gk tu..then ade jgk kte makjun boleh bt jd oke jgk..tp ztau le..hee

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...