every gurls have there own Herstory, but me?? i fight for it.
Lyrics (58) Tips (19) Quotes (12) Baby (10) Vblog (6) Imamku (5) gelagat manusia (3) Cit Cat (1) Novello (1)

Translate

SincerityNaddyStory

My photo
♥normal♥simple♥friendly

September 25, 2012

SURAT TERBUKA DARI IBUNDA



Anakku sayang, Ingat satu hal dalam hidupmu ..
Ibu tidak butuh anak yang hanya pintar saja.....


Ibu lebih butuh dan sangat butuh anak yang bisa mendoakan ibu,
yang sering menengok ibu, yang bisa mengingat ibu kala hidup maupun mati ..



Ibu lebih tidak butuh lagi anak yang pintar tapi sombong
Sombong kepada ibu, sombong kepada saudara,
apalagi sombong kepada ALLAH..
Dipanggil ibu tidak menyahut, dipanggil Allah juga tidak nyahut.



Ibu senang kalau melihat anak memegang Al Qur'an, membaca Al Qur'an, dan dekat dengan Al Qur'an.



Kalau nanti ibu meninggal, ibu bangga sekali melihat anak-anak ibu jadi anak-anak yang dekat dengan Al Qur'an, sayang kepada Allah..



Ibu ridha dengan anak yang seperti ini ,
Ibu tidak butuh materi.. Ibu sudah ada Allah.
Tapi ibu butuh kamu.. butuh kamu supaya selamat.
Jadi tidak merepotkan ibu



Dengan selamat saja ibu sudah tidak akan repot.
Di dunia repot dengan polisi,
Di akhirat repot lagi berurusan dengan malaikat Allah.
Astaghfirullah, semoga kita dijauhkan dengan urusan yang demikian.



Kalau ingin sekolah yang tinggi, silahkan
Tapi jangan lupa mengaji. Pentingkan shalat dan mengaji.
Kalo ingin sekolah tinggi, kerja tinggi, usaha tinggi, silahkan..
Tapi shalat nomor satu,
Dengan orang tua sayang, Dengan guru sayang,
Dengan saudara, dan orang-orang yang tidak punya juga sayang



Buat apa tinggi hidup, kalo merendahkan urusan akhirat.
KEJAR AKHIRAT, NANTI DUNIA IKUT ..



Jika kejar dunia, nanti dunia tidak akan dapat, dunia akan habis,
Akhirat juga rugi, tidak dapat apa-apa


Rabbana aatina fid dunyaa hasanah wafil aakhiroti hasanah waqinaa 'adzaabannar ..

^^

info : ini adalah entry koyak dan tampal.

September 24, 2012

mengenali sinceritynaddystory




seorang muslimah yang sentiasa belajar mendekatkan diri dengan penciptaNya.
seorang anak yang sentiasa meminta keredhaaan ibubapanya. 
seorang ibu yang sentiasa menginginkan yang terbaik untuk anaknya.
seorang wanita yang sentiasa mengharapkan seorang imam yang boleh membimbingnya.

~In Sya Allah~

September 20, 2012

Journey



It's a long long journey
Till I know where I'm supposed to be
It's a long long journey
And I don't know if I can believe
When shadows fall and block my eyes
I am lost and know that I must hide
It's a long long journey
Till I find my way home to you

Many days I've spent
Drifting on through empty shores
Wondering what's my purpose
Wondering how to make me strong

I know I will falter I know I will cry
I know you'll be standing by my side
It's a long long journey
And I need to be close to you

Sometimes it feels no one understands
I don't even know why
I do the things I do
When pride builds me up till I can't see my soul
Will you break down these walls and pull me through

Cause It's a long long journey
Till I feel that I am worth the price
You paid for me on calvary
Beneath those stormy skies

When satan mocks and friends turn to foes
It feels like everything is out to make me lose control
Coz It's a long long journey
Till I find my way home to you.. Ohh.. to you..

^^

Tips




Hye lame pulak tak kasi tips kat uolss kan..

tu la nye, bz mengalahkan puan-puan sri k..

banyak yang nak kongsi pun tak sempat.

Oke, today i nak kongsi if kita malas nak make up.

tapi tetap nak nampak lawa jugak.

perempuan semua ada tabiat nie.. MALAS.!

so tips die, uolss boleh skip dari pakai bedak, fondation and bla.bla..bla..

cume pakai pemerah pipi/blusher untuk tak nampak pucat je.

kalau nak sapu satu muke pun boleh..

and pastu pakai eye liner ye. biar mata tak nampak terlalu sembab.

tadaaa..siap dah. tak sampai 2 minit pun kan..




tadaaaa...takde le cantik, tapi ada la warna mukenye..
see u soon.





September 19, 2012

Entry untuk gadis-gadis

Hi ladies..
topik hari nie mungkin sedikit sensitif dari kebiasaannya.
tapi why not kita share.. sebab dah selalu sangat terjadi.
mane tahu entry ini dapat membantu semua yang tengah carik jalan penyelesaian kan?

Kebelakangan nie banyak sangat kes pembuangan bayi.
and untuk orang yang dah mempunyai anak macam aku nie, yes..aku akui aku tersentuh..
tapi aku tahu kalau orang yang tak punya anak akan rasa lebih dari apa yang aku rasa tu.

kebiasaannya yang membuang anak nie mestilah perempuan..
sebabnya yang mengandungkan adalah tanggungjawab kita sebagai wanita kan.
and yang lelaki pulak boleh la senang-senang lepas tangan.
and betul, lelaki melayu adalah lelaki yang teramai suka lari dari tanggungjawab.
bukan nak condemn lelaki melayu tapi kita boleh tengok sendiri.
aku mintak maaf untuk keluarkan statement macam tu andai ada yang terasa..
tapi tolong la kaum adam, anda patut menjadi pembela kami hawa yang lemah.
bukan mempergunakan sewenang-wenangnya.

baru-baru nie ada gadis umur 20-an yang campak baby dia dari bangunan tiga.
ada pulak lagi sorang pam anak dalam toilet..
Dunia sekarang makin kejam kan??
aku tak salahkan dia sebab terlanjur. itu dosa die dengan Allah kan.
kalau Allah boleh ampunkan pelacur cuma kerana pelacur tu kasi binatang minum.
apatah lagi dosa kita yang laen-laenkan. jangan risau bial nak bertaubat..
Allah sentiasa mengampunkan hamba-hambaNya.
tapi kenapa nak biar nyawa lain yang tanggung kesalahan kita?

aku faham bila kita mengandung tanpa pengetahuan family and orang luar,
bila dah terlanjur macam-macam yang kita kena hadapi.. 
and kene fikirkan banyak faktor untuk terus ada baby atau gugurkan baby tu.

kalau kita gugurkan.yes senang cerita and boleh teruskan hidup macam biasa.
buang kisah silam tapi bila mati nanti macam mana kita nak jawab dengan Allah.?
kita dah sia-siakan rezeki yang dia bagi. and kemungkinan jugak kita tak boleh nak ada zuriat lagi.
sebab banyak kes yang gugurkan anak nie lepas kahwin and nak anak tapi tak dapat-dapat.
ye la, bila kita gugurkan anak, banyak sistem dalam badan yang terganggu.
silap-silap kita boleh mati. sebab risikonya besar.. and sakitnya lebih dari sakit beranak.
tapi lagi takut bila kita gugurkan, and setiap hari lepas tu kita dihantui dosa semalam.
tapi yang lagi penting dah cukup berani ke kita nak bunuh satu nyawa.?

tapi bila kita nak lahirkan anak pulak.. lagi banyak kita nak kena difikirkan.
apa nak menjawab dengan family and orang ramai..sebab dorang manusia biasa..
gemar mencaci and menghina. jadi sanggup ke kita untuk jadi bahan pada mereka.?
lepas tu, sanggup and mampu ke kita nak jadi seorang ibu.
jadi ibu memang susah.. tapi percaya la, jadi ibu tunggal seribu kali lebih payah.
kita kene fikir macam mana kita nak membesarkan anak, cukup ke kita dari segi kewangan.
dari segi mental dan emosi. juga dari segi pendidikan..
selain tu kita kena uruskan banyak benda untuk melahirkan.
yes, lahirkan anak dalam Malaysia perlu dokumen macam-macam.
tapi jangan la risau sangat, kalau kita nak buat keputusan yang betul Allah menti tolong kita kan.

dan untuk pengetahuan korang jugak untuk gugur atau melahirkan baby,
 memerlukan ribuan ringgit malaysia.

tapi yang seeloknya redhakan hati terima semua ketentuan yang Allah takdirkan.
dan cubalah cari jalan untuk berubah.. 
mungkin korang boleh minta bantuan dari rumah perlindungan wanita.
tapi if korang rasa korang perlukan kawan or malu nak mintak tolong orang lain..
yes insyaallah sayang, awak boleh contact kita.
kita boleh carik keluarga angkat or carik jalan penyelesaian yang lain.
kita sanggup bantu awak mana yang kita mampu.
dan jangan lupa..Allah sentiasa ada disisi awak.
and kita pun ada untuk awak.
awak email la kita : gurl88_nadia@yahoo.com.my
kita akan call awak dengan cepat.


Rumah Perlindungan

RAUDATUS SAKINAH
Lot 300/3,  Lorong Selangor,  Pusat Bandar Melawati,  53100 Kuala Lumpur.
No. Tel : 03-41073379/013-3893379
No. Faks : 03-41071754
(Pn. Yusnani bt Abdul Hamid)
BAITUL ISLAH PERHID SHAH ALAM
No. 3, Jalan Kota Raja L27/L,  Pusat Bandar Hicom, 404000 Shah Alam, Selangor.
No. Tel : 03-51929226 / 019-2634227
No. Faks: 03-51929226
(En. Mohd Roslan bin Mohamad Isa)

DARUL WARDAH
Suite 02-02-06, Wisma MAIS, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
No. Tel : 03-55118994/016-4102767
(Norazmiza Mamat)

RUMAH KEBAJIKAN PERKID
Lot 22-2, Medan Bukit Indah 2, Taman Bukit Indah, 68000 Ampang, Selangor.
No. Tel : 03-42800730/019-2572717
(Ust. Masrizi bin Sat)

PUSAT PERLINDUNGAN PERNIM
Lot 46, Jalan 47, Bukit C, Kg Cheras Baru, 56100 Kuala Lumpur.
No. Tel : 03-42950775
No. Faks : 03-42951079
(Pn. Hjh Norlina bt Haji Alawi)

KEM MODAL INSAN KEWAJA
No. 19, Jalan SG 5/4,  Taman Seri Gombak,  68100 Batu Caves, Selangor.
No. Tel : 013-3384868 / 03-61857736
(En. Yahya bin Mohamed Yusof)

Alamat Cawangan Raudhatus Sakinah :

RS Kelantan
Tkt 1, Lot 2861, Jln Abd Kadir Adabi, Paya Memban, 15150 Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09-744 9162
H/P : 013-996 4077
Faks : 09-747 8603

RS Selangor
Lot 300.2 Lorong Selangor, Pusat Bandar Melawati, 53100 Kuala Lumpur
Tel : 03-41073379
H/P : 013-990 8814
Faks : 03-41071754

RS Pulau Pinang
No.64 Tingkat 2 Lebuh Bukit Kecil 1, 11900 Taman Sri Nibong, Bayan Lepas, Pulau Pinang
Tel : 04-6452740
H/P : 016-498 2245
Faks : 04-6452740

RS Johor
No 31A, Jalan Harmoni 12, Taman Desa Skudai, 81300 Skudai, Johor Darul Takzim
Tel : 07-557 9502
H/P : 019-770 6142
Faks : 07-557 9502

RS Melaka
No. 4-1, Jalan Jati 2, Taman Jati, Batu Berendam, 75350 Melaka
Tel: 017-240 0353
Faks: 06-317 8472

ehsan : kembarahadi.com

September 18, 2012

Jua buat Imamku




Apa kabarnya imanmu hari ini?
Sudahkah harimu ini diawali dengan syukur?
kerana dapat kembali menatap fananya hidup ini.
Sudahkah air wudhu menyegarkan kembali ingatanmu?
atas amanah yang saat ini tengah kau genggam.

Wahai calon suamiku, tahukah engkau Allah sangat mencintaiku dengan dahsyatnya?
Di sini aku ditempa untuk menjadi dewasa, agar aku lebih bijak menyikapi sebuah kehidupan
dan siap mendampingimu kelak meskipun kadang keluh dan putus asa menyergapi
namun kini kurasakan diri ini lebih baik..

Kadangkala aku bertanya-tanya kenapa Allah selalu mengujiku tepat di hatiku,
bagian terapuh dari diriku. Namun kini kutahu jawabnya….
Allah tau dimana tempat yang paling tepat agar aku sentiasa kembali mengingatNya, kembali mencintaiNya
Ujian demi ujian insyaAllah membuatku menjadi lebih tangguh,
sehingga saat kelak kita bertemu, kau bangga memiliki aku di hatimu.

Calon suamiku….
Entah dimana dirimu sekarang, tetapi aku yakin Allah pun mencintaimu sebagaimana Dia mencintaiku.
Aku yakin Dia kini sedang melatihmu menjadi mujahid yang teguh, hingga akupun bangga memilikimu kelak.
Apa yang kuharapkan darimu adalah kesolehan. Semoga sama halnya dengan dirimu.
 Kerana apabila kecantikan yang kau harapkan dariku,
maka hanya kesia-siaan dan kekecewaan yang akan kau dapati..
 Aku masih haus akan ilmu,
namun berbekal ilmu yang ada saat ini aku berharap dapat menjadi isteri
yang mendapat keredhaan Allah dan dirimu, suamiku…

Wahai calon suamiku…
 Saat aku mash menjadi asuhan ayah dan bondaku, tak lain doaku agar menjadi anak yang solehah.
agar kelak dapat menjadi tabungan keduanya di akhirat kelak
 Namun nanti setelah menjadi isterimu, aku berharap menjadi pendamping yang solehah agar kelak di syurga.
Cukuplah aku yang menjadi bidadarimu dan mendampingimu yang soleh.
Aku ini kuat cemburu, tapi kalau Allah dan Rasulullah lebih kau cintai, aku rela. Aku harap begitu jua dirimu.
 Aku yakin kaulah yang kubutuhkan meski mungkin bukan yang kuharapkan

Calon suamiku yang dirahmati Allah…
 Apabila hanya sebuah gubuk menjadi perahu pernikahan kita, takkan ku namai dengan gubuk derita. Kerana itulah markas dakwah kita dan akan menjadi indah ketika kita hiasi dengan cinta dan kasih.
Ketika kelak telah lahir generasi penerus dakwah islam dari pernikahan kita,
bantu aku untuk bersama mendidiknya dengan harta yang halal, dengan ilmu yang bermanfaat,
terutama dengan menanamkan pada diri mereka ketaatan kepada Allah ta’ala…
 Bunga akan indah pada waktunya, iaitu ketika bermekaran menghiasi taman.
Maka kini tengah ku persiapkan diri ini sebaik-baiknya.
bersiap menyambut kehadiranmu dalam kehidupanku…
 Kini aku sedang belajar menjadi yang terbaik.
Meski bukan umat yang terbaik tapi setidaknya bisa menjadi yang terbaik di sisimu kelak…

Calon suamiku….
 Inilah sekilas harapan, yang ku ukirkan dalam rangkaian kata.
seperti kata orang “tidak semua yang dirasakan dapat diungkapkan dengan kata-kata”.
Itulah yang kini kuhadapi…
 Kelak saat kita tengah bersama maka di situlah kau akan memahami diriku,
sama halnya dengan diriku yang akan belajar memahamimu

Bersabarlah calon suamiku..
Doaku selalu agar Allah memudahkan jalanmu untuk menjemputku sebagai bidadarimu…
Ameen ya rabbal al ameen..


ehsan : pakarcinta.com

September 13, 2012

oLd SkuL


Hye semua.. hari nie tetibe je rindu dekat zaman-zaman sekolah dulu-dulu.
mase tu aku sangat la comel. bibir merah, pipi gebu takde jerawat. oke boleh muntah sekarang.!
tp aku bukan nk highlight pasal kecantikan sebenarnye, tapi aku nak cakap zaman yang sangat seronok.
zaman sekolah la yang aku rasa sangat best n tak boleh dilupekan..
bila ingat je mesti boleh buat korang senyum sensorang kan.
betapa sangat tulus mase tu. lurus je percaya semua benda n takkan tanya banyak-banyak.

1) aku start suka someone dari darjah 1. woi, memang la gedik kan..darjah satu dah memandai crush bagai.!  aku ingat lagi name die Hilmi, ketua darjah..tak lame pastu aku suke Fendi pulak, penolong class..

2) aku ingat lagi masa sekolah dulu aku kene ada bf dh keje, and selalunya macam tu la. tapi bf kat sekolah pun nak sebab jage keselamatan, n boleh la maen-maen mata. ish, nakal oke.

3) ingat lagi pernah naek kereta bf aku dulu padat n sendat,dah le kete satria fuhh, bepeluh! sebab sampai 6 orang dalam kete tu. bf igt anta aku je g skol, skali dengan kawan-kawan penuh aku angkat.

4) dulu trend kt skol pakai kain labuh-labuh..kasut high cut rendam nila..tudung kena pendek sikit. pastu kat lencana jaet silang-silang ngan benang colour-colour. bra kene corak kuit miut or pakai silang-silang jugak.. macam-macam sangat oke.

5) tudung sekolah kene letak kertas keras, pastu peluh kumpul kat situ. or letak lilin..kasi keras n senang nak bentuk.. al-maklum, tak pandai pakai tudung lagi. tapi sampai sekarang aku rasa petua lilin tu berguna la.

6) awal tahun je nak kene pakai semua baru, akhir tahun pulak kene conteng-conteng baju.. sekarang trend lagi tak bende nie?

7) dulu mase bf buat surprise boleh telompat-lompat la.. ye le budak sekolah, mane matang lagi nak malu-malu..

8) setiap kali besday kita or kawan kita, mesti ada operasi baling telur n tepung.. aku pun tak paham kenape kalau dipikirkan elok lagi kite orang g buat kek. tapi dah keturunan bende tu kan?

9) asal gaduh je kat padang sekolah. pastu kene ade repeat. aku tak selalu gaduh-gaduh la, just pernah la mempertahankan diri je. paling teruk group we all mase tu gaduh kat highway karak. aku tak igat le budak tu bawak parang ke ape. tapi esok kt sekolah sume name naek. mmg terbaek.!

10) mase aku form 2-3 aku dpt moto, seriuz kesian bapak aku. belikan skuter tu pas aku rengek-rengek. aku pulak hari first dah jatuhkan moto.! tp lagi terbaek moto tu buat tangan aku patah. nasib ade abg selalu ngorat ade kat padang umah. tapi kesengalan aku terserlah bile tanya doct "tangan sy kene potong ke nanti?"

11) meja ujung kat kantin sekolah macam hak group kiteorng la. sape duduk memang kene halau. tapi aku tak pernah pun halau orang.. aku kire baek kan?

12) keluar serong ikut pintu belakang..eh macam tu pun adekan?

13) dulu malas gile time kene solat kat surau sekolah. sanggup aku tipu cakap period. and duk dalam kelas yang sume sekali period. tapi dah hari-hari memang ustazah suspek la.

14) dulu bile period selalu bocor-bocor.. kenape entah!! tapi aku buat muke tak malu je.. ke memang budak-budak so takda perasaan malu.

15) aku first colour rambut masa darjah 5. tapi balek umah tu mak aku memekik la. and akaq aku kate rambut aku colour bohsia. esoknye back to normal sebab cikgu sound.! cinabeng betul.!

16) dulu pernah kut cikgu marah pakai inai.. seriuz mengelabah bila die suh ilangkan inai tu. tapi tu bukan aku, tp kawan aku.. siap rendam clorox. haha

17) bila exam je sume pakat-pakat meniru. yang agak-agak skema tu bengang pulak..usha tak puas hati punye.

18) dlu mase sekolah ade sesi pagi and petang. so selalu la maen balas-balas surat bawah meja. masalahnye dengan abg-abg je..kakak xde pun.! pastu gabra bile one day abg-abg tu tunggu kak class nak jumpe.

19) perhimpunan sangat bosan and kene larikan diri dari tindakan disiplin.. selalu kene beratur ikut kelas. aku lari konon nak g toilet

20) balik sekolah couple-couple. kalau tak pun mesti le jalan ramai-ramai tapi kat depan couple kite tunggu jugak..

zaman sekolah aku dulu-dulu sangat happy, sebab duwet abah kasi.. mintak je.! pastu belajar pun tak sangat la. maen-maen je lebih. kate study group tapi kite orang pillow talk, gossip je lebih.! bile tengok buku je tito.. tapi masa tu awesome la. masalh kecik tapi selalu rasa macam nak mati dah masa tu.. bila dah besar nie aku belajar macam-macam dari bende lepas le. tapi aku selalu mase dulu maen-maen je. so aku baek le kirenye kan?haha..k la, aku dah merepek meraban.. kbai!. 

Adamu



Merenung ke luar jendela
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniaNya di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna Kau yang satu
Yang setia bersamaku
Di kala ku jatuh ku bangkit kerna Mu
Ku tahu ku adaMu di sisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

September 12, 2012

Wanita nie bukan Pelik tapi Unik


Hye semua. Hari nie asek tersenyum je. Kenape ya agaknya?
Alhamdulillah, syukur Allah S.W.T untuk kebahagian yang sy kecapi hari ini..
Hari nie jom kita berkongsi sebab-sebab perempuan itu special.
Perempuan bukan pelik cuma kami terlalu unik untuk difahami.

Tapi lelaki akan kata yang perempuan nie leceh la..
Tak la seleceh mana pun sebenarnye, cuma lelaki je yang tak mengerti.
Tu sebab saya sampai sekarang masih sendiri.
Eh, ye ke masih sendiri? :p

Meh la sy share apa yang penting uols kene tau pasal gugurl nie.

1) Bile nampak je cermin, mesti nak belek-belek muka,betul-betulkan tudung and rambut. padahal bile betulkan still jugak sama. tak berubah ape pun.

2) Perempuan nie ada alergik tengok pantulan diri sendiri, xkisah la pantulan tu dekat mana pun. For sure kami akan buat muke, bulatkan mata, kempiskan pipi, bibir muncung sikit.haha, konon lebih comey. padahal kami memang dah sedia ada comey pun.

3) Hati kami selalu runsing, eh hati ke otak.? Kami nie suka berpikir, and bila berpikir kalah ahli saintis sume tu.. padahal kami pikir nak pakai baju ape je pun esok.

4) Perempuan nie suke sangat berangan, kami boleh berangan dekat mana-mana pun. And waktu apa pun. Cube tengok perempuan yang duk dalam train tu, dia diam sorang-sorang tengah berangan la tu.

5) Kami gelisah bila lelaki tengok kami, tapi bila lelaki tak tengok pun kami akan gelisah jugak. Mula la pikir kami nie hodoh sangat ke hape..

6) Bila buat keputusan kami sangat tak tau apa yang patut kami pilih. Sebabnya hati kami nak semuanya. Bukan tamak, tapi penyayang bangat tu nak sume.

7) Kalau kami tengah cuak, kami akan serba tak kena. Kami akan buat sesuatu tanpa berpikir contohnye bile ada makanan dekat depan, kami akan mengunyah tanpa henti.

8) Perempuan unik sangat bila dalaman hati die nak menangis, tapi die boleh senyum relax je depan orang lain.

9) Perempuan memang suka ambil tahu hal orang lain, sebab bila orang laen susah die rasa terbeban untuk membantu semua.

10) Kami memang kuat membebel,kami boleh bercakap seharian suntuk tapi bila kami diam, for sure ade something yang tak patut dah jadi.


Hurm...


I wonder

what the person

im going to marry

doing right now..

September 04, 2012

Ujian dari Allah

BismillahHirRahmanNirRahim

mungkin diwaktu ini, aku sendiri lemah dan tak mampu dengan ujian yang mendatang.
kadang-kadang ada terpikir kenapa aku yang diberikan ujian, kenapa bukan orang lain.
tapi bila kewarasan aku kembali. aku akan ingatkan diri sendiri..
Allah sayang, maka allah menguji untuk melihat ketaqwaan kita.
sedalam mana kita menyayangi DIA..
lagi pun Allah takkan menguji hambanya lebih dari kemampuan diri.
itu janji Allah..

In Sya Allah..selagi mampu aku akan teruskan.
ye la bila tak mampu tu namanya aku sudah tak bernyawa lagi bukan?
pernah tak terpikir betul ke allah menduga dan menguji kita,
atau kita yang mencari masalah dalam kehidupan.
biasa la, hidup yang terlalu lurus perjalanannya membosankan.
biar ada liku, biar ada ranjaunya... adventure bukan?

selama 24 tahun aku hidup nie,
aku perasan allah selalu menguji, tapi lebih banyak aku yang mencari masalah.
buat benda-benda bodoh dan membuang masa.
syukur la, sekarang allah bukak mata aku..

tapi bila dah berhijab nie, rasanya lagi banyak pulak dugaannya.
serius aku rasa bebannya. wait!!
aku tak maksudkan pakai tudung tu beban,
tapi aku maksudkan ujian-ujian yang mendatang.
jangan perasangka buruk dekat aku. berdosa.

sejak aku mula nak berubah, bukan je dengan pakai tudung.
tapi mean nak tutup aurat, tak tinggal solat, apa saja yang ada dalam rukun islam la.
.banyak jugak aku lalui, yang buat aku faham..
kenapa seseorang tak nak berubah, or tak jadi berubah.
tapi yang berubah pura-pura aku tak faham. full stop.

bila aku nak pakai tudung dulu..
aku selalu rasa susah nak matching dengan baju,
tudung aku takde la.. last-last fed up and tak pakai tudung.
benda tu aku rasa hal kecik lagi. tapi sebenarnya tu la ujian.
ujian untuk tengok kita nak lawa pada orang ke atau nak lawa pada allah.
belom masuk bab tutup aurat lagi.
oke taknak cite sebab aku pun skarang ada gak kadang-kadang tak tutup aurat.
bila agaknya aku boleh pakai stokin n sarung tangan nie.
tudung biar labuh sikit lagi...doakan kawan-kawan.

dulu bila nak solat je aku mesti rasa malas..
then aku akan tangguh-tangguhkan. bila tangguh memang terbabas la.
kau kata qadar la! wei kawan, klu tangguh satu waktu boleh le.
kalau kau dah tangguh dari subuh, sekarang dah masuk waktu isyak camne cite?
kalau bukan sebab malas, aku memang bajet nak solat..
tapi keje aku banyak gile.. gile pun tak banyak macam tu.
last-last solat aku ke mane, keje ke mane.. blog je lebih.! eh?
then aku sedar, memang la malas.. sebab setan ade duk bergayut kat aku.
and kita hidup memang takkan habis-habis keje. so chil la.
solat dulu walau ko x kusyuk pikir keje yang menunggu.
janji buat dari tak buat langsung.
lama-lama kau akan biasa la solat je xkira apa pun.

itu ujian bila nak buat yang asas punya..
tapi lagi tuff bila ujian berkaitan perasaan kita..
ye la zaman sekarang bukan kenal orang depan-depan je boleh meluat.
dalam fb, twitter kalau post macam-macam pun kita boleh benci.
bace blog cite panjang lebar kita kata die gedik.
macam-macam kan.. tapi sekarang baru aku tahu, tu la ujian.
kalau kita asek tanam sifat negetif dalam diri.
negetif la perasaan kita. hitam la macam taek anjing.
tapi kalau hati kita bersih. putih la macam telekung rendam dalam clorox.

kalau kau nak tengok artis yang aku rasa ada dah ciri-ciri putih suci nie.
aku rasa Yatt boleh kut jadi ikon aku.. bagi aku la.
kalau korang tak suka sudah. aku tak PAKSA..!
sebab ada orang yang nak buat dia melenting.
sapa yang tak melenting kalau kita baru nak berubah,
then orang tu kata kita terlebih alim.
biar pi la kita nak alim. bukan buat jahat pun..
eh, aku pulak emo. bukan aku..korang sebenarnya emo..
baca sungguh-sungguh benar dah kenapa.haha.
oke sambung, tp Yatt sempoi je jawab.
 cakap mintak maaf kalau dia terlebih alim. die terima teguran tu.
perh, respect dow.

artis yg perangai taek anjing pulak macam.............
perh, ramai.. korang nilaikan lah sendiri..

sekian, jumpe entry akan datang..
In Sya Allah.

September 02, 2012

Sy syg Awk

Awak..pagi2 lagi sy bangun awak dh buat kejutan. awak bt sy rse nak nangis.tp sy tau sy tak boleh nangis sebab baru bangun tido. n kalau nangis sy akan super duper hodoh.. awak, kenapa hati sy susah nak menolak awak dari hidup sy. walau sy dh cuba. sy tak dapat nak hilangkan perasaan dalam hati. susah sy nak nilaikan diri awak. tp bila semua berkaitan awak, hati sy berdegup terlalu cepat.

sy takkan lupekan apa yang awak pernah luahkn tentang sy. gambar sy yg awak curik2 lukis tu. terima kasih kawan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...