every gurls have there own Herstory, but me?? i fight for it.
Lyrics (58) Tips (19) Quotes (12) Baby (10) Vblog (6) Imamku (5) gelagat manusia (3) Cit Cat (1) Novello (1)

Translate

SincerityNaddyStory

My photo
♥normal♥simple♥friendly

May 22, 2012

Apa tu SABAR?


Hye semua.. assalamualaikum..
korang nie penyabar tak..atau korang selalu hilang sabar?
sebenarnya..tau ke apa tu sabar.
and bila kita perlu gunakan kesabaran tu?

Pagi tadi, on the way g keje...
dengar la sorang ustaz tu memotivasi pagi..
ah, tak...! korang tak dengar pun..
sebab aku g keje teramat la awal semenjak dua nie.

Apa tu sabar?
sabar nie sebenarnya bukan sesuatu dalam diri kita
bukan untuk kita ada. macam orang selalu cakap die penyabar or tak.
tapi sabar tu adalah satu ibadat...

Kenapa ibadat?
oke..tau tak korang sabar tu ada 4 ketegori..
yang mana adalah wajib, sunat, makruh dan haram..
dah macam apa pulakkan ada suma tu..


Meh aku terangkan...
mengikut pemahaman aku yang cetek nie la..

Wajib kita sabar bila..ada yang menghasut untuk kita melakukan maksiat.. sabar kan diri kita dari melakukan maksiat tu..contohnya, orang ajak g berjudi atau minum arak..kan semua tu haram dibuat..maka wajib la kita katakan pada diri..bersabarlah dari melakukan semuanya..

Sunat pulak bila kita ditimpa musibah..contonya kita sakit yang sikit-sikit..macam batuk ke selseme ke.. so kita boleh bersabar la..sebab semua tu kan penghapus dosa-dosa kecil. and kalau kita tak berubat pun, tentunya boleh baek sendiri.. so sabar je la sanpai baek sendiri..

Makruh ye bila kita dah sakit yang teruk contohnya kanser tapi kita still taknak berubat.. sebab nak besabar je.. Kalau keadaan macam nie jadi makruh sebab kita kene la beriktiar untuk yang terbaik.. so makruh la jadinya bila kita bersabar dalam keadaan yang kita terseksa.

Haram bersabar bila kita nampak maksiat di depan mata dan kita boleh buat sesuatu, tapi kita bersabar dari buat sesuatu.. Contohnya bila kita nampak couple malam-malam buta n dekat tempat yang boleh menimbulkan fitnah.. maka kita haram dari bersabar untuk menegur sebab kononnya tak nak bz boby. kita digalakkan untuk buat sesuatu..

So sekarang kita boleh belajar mana yang kita patut bersabar atau tidak..
semoga kita semua sama-sama boleh gunakan perkongsian yang tak seberapa nie sama-sama.
Insyaallah..kbai..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...